Duurzaamheid & Innovatie – Jakobs Elektro Breda

Jakobs-Elektro

Duurzaamheid is een van onze basisbeginselen, waarop we elk concept baseren. Een mooi voorbeeld hiervan is het in 2015 opgeleverde pand voor Jacobs Elektro in Breda.

Jacobs Elektro, een familiebedrijf geleid door Manfred Jacobs, de derde generatie, bestaat sinds 1955. Tot 2015 was het bedrijf slechts één keer verhuisd. De nieuwbouw kwam er omdat bestaande panden niet aan de eisen en ambities voldeden. Manfred stelde als voorwaarde dat het nieuwe gebouw perfect bij het bedrijf moest passen.

Een energieneutraal pand was een must. “Ik vind dat we het goede voorbeeld moeten geven. Ik kan toch moeilijk iemand zonnepanelen verkopen terwijl ik ze zelf niet op mijn dak heb liggen?” aldus Manfred. Het pand, uitgerust met zonnepanelen en een luchtwarmtepomp installatie, is over een jaar gezien energieneutraal. Maar dat is Manfred niet duurzaam genoeg. “Ik tel in het energieverbruik ook ons wagenpark mee en gezien de groei van het aantal elektrische auto’s, zijn er extra zonnepanelen geplaatst.” Tevens is het pand voorzien van een domoticasysteem, daglichtregeling en ledverlichting.

Het ontwerp van het gebouw is toegesneden op de vorm van het kavel, het volgt de buiging van de sloot die de grens met de buren is. Het lijkt een maatpak maar is flexibel tot in de haarvaten; De stalen constructie zonder dragende muren maakt aanpassingen mogelijk. Binnen de gebouwschil bevindt zich een binnenpatio voor mogelijke uitbreidingen zonder aanbouw, wat de levensduur van het gebouw verhoogt. Een oorspronkelijk groot archief, dat uiteindelijk weinig gebruikt werd, is omgebouwd tot extra kantoorruimte, wat de flexibiliteit van het concept bewijst.

Naast flexibiliteit is goede uitgesproken architectuur ook een vorm van duurzaamheid. Goede architectuur draagt zowel  bij aan de kwaliteit van de omgeving als aan de interne verblijfskwaliteit. Een tijdloos ontwerp is kalm en krachtig tegelijk. De gevel van Jacobs Elektro is uniek. Het speelse aluminium brengt het gebouw tot leven. Het gebouw is donker van buiten maar zeer licht en transparant van binnen. Bij binnenkomst leidt dit direct tot een aangename verrassing en een prettig werkklimaat.

Aluminium-Jakobs

De architectuur heeft nog een bijkomend positief effect: “Ik had verwacht dat het nieuwe pand een positieve invloed zou hebben op ons imago, maar ik had niet zien aankomen dat het zo’n verschil zou maken.” merkte Manfred Jacobs op. De verhuizing naar het nieuwe pand gaf het imago van Jacobs Elektro een flinke boost. Hun uitstraling is professioneel, ambitieus en duurzaam. Dit heeft het bedrijf geholpen in de verdere groei en bestaanszekerheid om uiteindelijk weer over te gaan naar de vierde generatie Jacobs.

Jakobs-Elektro

 

YOUR COMMENT

Geef een reactie

Ontdek meer van Oomen architecten

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder