WONINGEN ORO MIDDENZONE DEURNE

WONINGEN ORO MIDDENZONE DEURNE

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY : Zorg
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Herkenbare woningen in een natuurlijke omgeving

In 2010 is er een proces in gang gezet om het terrein aan te laten sluiten bij de dorpskern van Deurne zodat maatschappelijke integratie tot stand komt. De woningen staan in een dicht bebost gebied wat vroeg om een slim ontwerp om het onderhoud tot een minimum te beperken.

Stijlvol wonen in huizen met een landelijke uitstraling

De woningen zijn gesitueerd rondom de weilanden van de volledig nieuw ontworpen kinderboerderij. Het ensemble geeft het idee van een brink dat wordt versterkt door de boerderij uitstraling van de woningen. De woningen hebben veel daglicht, een ruime opzet en een eigen voordeur. De kinderboerderij trekt kinderen uit de omgeving aan, die voor levendigheid en interactie met de bewoners zorgen. Duurzaamheid en een zo laag mogelijke milieubelasting stonden centraal in het ontwerp. De woningen zijn “gootloos” ontworpen en vragen daardoor weinig onderhoud. Hemelwater wordt geïnfiltreerd in de bosgrond, ook heeft elke woning een warmtepomp met gesloten bodemwisselaars.

“Deze woningen zijn een schot in de roos”

Ingrid de Vries, directeur ORO Rijtven Deurne: “De woningen passen perfect in de omgeving en onze bewoners wonen er erg graag. Door samen met de architect de wensen van de cliëntenraad, bewoners en familie te inventariseren werd duidelijk dat er behoefte was aan woningen met veel daglicht en contact met buiten. De goede samenwerking met de architect in het hele proces heeft het mogelijk gemaakt dat we deze hoge kwaliteit woningen hebben kunnen realiseren geïnspireerd op een boerderij typologie. Onze bewoners voelden zich er direct thuis! We zijn erg blij met het eindresultaat dat ook nog eens binnen het budget is gerealiseerd, kortom, een schot in de roos!”.

Projectinformatie:

Programma:

7 Groepswoningen voor elk 8 cliënten met een meervoudige gecompliceerde handicap.

Opdrachtgever:

Stichting ORO, Helmond

Beelden:

Filip Dujardin