WILDHOEF BLOEMENDAAL

WILDHOEF BLOEMENDAAL

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Wonen voor gelijkgestemde Senioren

Stichting Pro Senectute heeft een duidelijke en uitgesproken zorgfilosofie. De doelgroep is geformuleerd als “Gelijkgestemde Senioren met een brede maatschappelijke en culturele belangstelling en een levenshouding gebaseerd op goede omgangsvormen.” Voor hen staat het wonen centraal.

Zorg in een duidelijke woonomgeving

Het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerpen van de nieuwbouw op het oude landgoed Wildhoef is het voorkomen van een institutionele uitstraling. Pro Senectute hanteert het uitgangspunt dat de zorg volledig op de achtergrond is en de bewoner vanuit een hotelservice gedachte wordt verzorgd. De nieuwbouw moet stijl en klasse uitstralen en stedenbouwkundig goed passen in het prachtige eeuwenoude landgoed Wildhoef.

Zachte ronde vormen harmoniëren met park

Het eerste dat opvalt bij dit ontwerp is de zachte ronde vormgeving van het gebouw. Dat is in harmonie met het weelderige romantische landschap van het park. Het spreekt vanzelf dat de interactie tussen gebouw en park bijdraagt aan een prettige leefomgeving voor de bewoners. Om dat te optimaliseren is veel aandacht besteed aan de overgang van privé buitenruimte naar openbare parkruimte. De grote dakterrassen zijn geïnspireerd op het oude Hilversumse sanatorium Zonnestraal van architect Duiker. De buitenruimtes zijn geïntegreerd in de architectuur en er rekening gehouden met zo veel mogelijk gelijkwaardig uitzicht.

Flexmodel Oomen Architecten vergroot duurzaamheid vastgoed

De directie van de Stichting Pro Senectute verwacht fundamentele veranderingen in de zorgvraag tijdens de komende vijftig jaar. De uitdaging is om hun nieuwe gebouw tot in lengte van dagen te kunnen blijven exploiteren zonder kapitaalsvernietiging. Daarom is het Flexmodel Oomen Architecten hier toegepast. Door er in het ontwerp nu rekening mee te houden, kunnen de zorgappartementen in een later stadium snel, en tegen relatief lage kosten worden omgebouwd tot grote appartementen.

“Flexibiliteit en Duurzaamheid”

Bart Magielse, directeur en bestuurder van Pro Senectute: “Wij zijn erg trots op het ontwerp en blij dat we alle vormen van zorg kunnen gaan bieden in twee bouwdelen. Die hebben, ondanks het verschillende programma, dezelfde uitstraling en gevelindeling. Het door Oomen Architecten ontworpen Flexmodel maakt het mogelijk om in de toekomst de gebouwde omgeving voor psychogeriatrie tegen weinig kosten en in een korte tijd om te bouwen naar normale appartementen. Deze flexibiliteit is een belangrijke stap in de verduurzaming van ons vastgoed.”

Projectinformatie:

Programma:

49 appartementen woonzorg en 66 verpleegplaatsen

Opdrachtgever:

Pro Senectute Amsterdam

Fotografie:

Rob van Esch | Architectuurfotograaf

Layla Wijsmuller (interieurfoto gangzone)