MUSEUM

VINCENT VAN GOGHHUIS ZUNDERT

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Een wereldopdracht met uitdagingen

Een museum ontwerpen op de geboortegrond van de bekendste kunstenaar ter wereld is een wereldopdracht. Vanaf het begin was het duidelijk dat er (nog) geen budget beschikbaar was. Toch is Oomen Architecten samen met de Stichting Van Gogh & Zundert begonnen aan dit avontuur. Naast de economische uitdaging was er ook zeker een architectonische: hoe verbind je twee oude woonhuizen uit 1900 met verschillende peil- en verdiepingshoogten aan elkaar met een interessante museale routing? En hoe ontwerp je een grote wissel expositieruimte, een ruimte die qua programma en gewenste afmetingen eigenlijk niet past bij de schaal van de bestaande panden?

“Beleving en Bezieling”

Ron Dirven directeur-conservator van het Vincent van GoghHuis en de Van GoghGalerie en Gastatelier: “Met de realisatie van dit museum is er eindelijk beleving en bezieling gegeven aan de geboortegrond van Vincent van Gogh. Dit museum mag nooit verdwijnen, dat zijn we verplicht aan de bekendste kunstenaar te wereld.”

Herinnering en beleving in een museale routing

Het Vincent van GoghHuis is een huis van herinnering en beleving, gebouwd op de grond waar Vincent van Gogh op 30 maart 1853 is geboren. Het originele geboortehuis, recht tegenover het gemeentehuis aan de Markt, heeft rond 1900 plaatsgemaakt voor een nieuwe domineeswoning. Samen met de naastgelegen patriciërswoning, uit dezelfde periode, vormen deze panden nu het museum. De entree van het museum is ontworpen als een glazen volume tussen de twee panden. In de tuin is een ondergrondse museumruimte ontworpen, letterlijk verzonken in de geboortegrond.

De bouw vindt plaats in twee fasen. Fase één is inmiddels gerealiseerd en omvatte de renovatie en herinrichting van de bestaande panden. Een glazen tussenlid vormt de spil in het ontwerp. Daarin worden de verschillende verdiepingshoogten tussen de twee oude panden opgevangen, zodat de museale routing vloeiend doorloopt. De bezoeker heeft hier tussen twee exposities de tijd om even adem te halen en het uitzicht te zien zoals Vincent dat als kind zag.

Fase twee omvat een museale expositieruimte die bijna geheel verzonken ligt in de tuin. De route start in het tussenlid, leidt via een glazen gang die langzaam in de grond verzinkt naar de expostieruimte. De resterende getuigenissen van Van Gogh en de beleving van de omgeving staan in de route centraal.

Publicatie

Ann Roelands van AkerRoelands, die het interieur van de brasserie hebben ontworpen: “Door het hele pand liggen bijvoorbeeld grijze tegels. Ook voor de wandafwerking is een gezamenlijke vorm gekozen. Ik heb bij de vormgeving van de VVV en de het documentatiecentrum gezocht naar een verlenging van de architectuur van Oomen Architecten, door belangrijke aspecten van de ruimte te benadrukken met vlakken.”

Projectinformatie:

Programma:
Museum
VVV/winkel
Brasserie

Opdrachtgever:
Stichting van Gogh & Zundert
Thuisvester Oosterhout

Fotografie:

Aemelie Deelder

Marcel van den Bergh (frontaal beeld foto1)