MUSEUM PATER KAREL MUNSTERGELEEN

MUSEUM PATER KAREL MUNSTERGELEEN

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Oude Limburgse vakwerkhoeve annex watermolen getransformeerd tot bedevaardsoord

Sinds de heiligverklaring van Pater Karel is zijn geboortehuis getransformeerd tot museum en bedevaartsoord. Mensen zoeken hier eenvoud, hoop en kracht, maar ook troost. Om de grote bezoekersaantallen op te kunnen vangen en mensen meer te laten zien over het leven van Pater Karel was de wens om een ontvangstruimte/ winkel en museumruimte te realiseren.

Respect voor het verleden vormt de basis

Na historisch onderzoek bleek dat de oude vakwerkboerderij in de loop der jaren diverse keren is uitgebreid. De Hoeve met watermolen is hersteld naar de oorspronkelijke vorm zoals die was voor 1960. Aan de tuinzijde is een ontvangstruimte gerealiseerd. In de oude stallen is een museumruimte ingericht. De nieuwbouw is gebaseerd op de vele uitbreidingen van de hoeve en watermolen die voor 1960 hebben plaatsvonden. Het ontwerp van de nieuwbouw reageert op de vele kleine hoekverdraaiingen in de plattegrond en gevels van het oude complex. Net als in het rijksmonument is er geen haakse hoek te ontdekken. Ongemerkt hebben de oude Hoeve en de nieuwbouw hierdoor een sterke relatie. Het dak is als vijfde gevel is een belangrijk kenmerk van boerderijen. De ontvangstruimte vormt een contrast door de moderne materiaalkeuze van bronskleurig geanodiseerd aluminium. Er is daardoor een evenwichtige en poëtische samenstelling ontstaan tussen oud en nieuw.

“Er is betekenis gegeven aan de plek”

Pater Martin de Korte: “Sinds de restauratie en de uitbreiding zijn gerealiseerd krijgen we erg veel positieve reacties van bezoekers. We kunnen de mensen gastvrij ontvangen en meer informatie geven over Pater Karel dank zij ons museum dat bovendien ook beter toegankelijk is geworden. Het totale complex heeft meer bezieling gekregen. Dit draagt in hoge mate bij aan het succes van de Pater Karel Kapel als bedevaartplaats. De bezoekers aantallen zijn sindsdien alleen nog maar toegenomen. Onze architect heeft zich vanaf het begin ingezet voor het maximale resultaat.”

Pater Martin de Korte is, zo blijkt uit een artikel op Architectenweb,  erg blij met het resultaat en geeft aan dat de bezoekersaantallen stijgen: “bezoekers komen uit het hele land, en ook uit België en Duitsland. De kapel komt nu steeds meer op de kaart te staan.”

Projectinformatie:

Programma:

Restauratie rijksmonument en uitbreiding d.m.v. ontvangstruimte

Opdrachtgever:

Provinciale Procuur Passionisten Malden

Beelden:

Filip Dujardin