KARKOOI ZOUDTLAND BREDA

KARKOOI ZOUDTLAND BREDA

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY : House
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Inpassing

Reeds in 1785 stond er een boerderij tegenover het hoofdhuis en de Vlaamse schuur op Buitenplaats Zoudtland te Breda. In de 60er jaren is deze boerderij gesloopt. Om het oorspronkelijk historische ensemble van drie gebouwen weer leesbaar te maken is de karkooi gerealiseerd op de exacte plaats waar deze boerderij heeft gestaan.

“Mooie toevoeging aan dit Rijksmonument”

Mark Buijs, Secretaris Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de Gemeente Breda: “Dit is een prachtige eigentijdse toevoeging aan deze bijzondere Buitenplaats die met gebruik van authentieke materialen en vormen het oorspronkelijke historisch ensemble van drie gebouwen op het landgoed weer leesbaar maakt”.

Ontwerp

De karkooi is qua typologie geïnspireerd op het archetype van de voormalige boerderij. De vorm heeft binnen het oorspronkelijke bouwvlak van de boerderij een kleine twist gekregen door een hoekverdraaiing van het volume zonder de kaprichting te veranderen. De karkooi heeft een stallingsruimte voor wagens met poorten aan beide zijden en een gedeelte voor opslag. Daglicht valt binnen door de kieren tussen de planken van de gevel en het dak. De karkooi is volledig gebouwd in thermisch verduurzaamd en onbehandeld populierenhout. Deze populieren stonden in de weilanden van het landgoed en zijn gekapt in het kader van het herstel van het voor de buitenplaats kenmerkende cultuurhistorisch coulissenlandschap. Door het gebruik van dit van het landgoed afkomstige hout wordt geheel in traditie en op duurzame wijze materiaal uit de directe omgeving gebruikt.

Projectinformatie:

Programma:

Nieuwbouw Karkooi

Opdrachtgever:

Particulier

Beelden:

Rob van Esch | Architectuurfotograaf