JACOBS ELEKTRO BREDA

JACOBS ELEKTRO BREDA

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Jacobs Elektro Groep, een bedrijf met geschiedenis

Sinds 1955 verleent Jacobs Elektro Groep diensten als elektrotechnisch installatiespecialist. Zij ondersteunen klanten in de utiliteitsbouw en particuliere sector tijdens renovatie en nieuwbouw. Inmiddels wordt dit bedrijf geleid door een ‘derde-generatie Jacobs’. In hun dagelijkse bedrijfsvoering staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen centraal: mensen, milieu en markt. De CO2-uitstoot beperkt door deels over te stappen op elektrisch rijden en tweederde van hun energiebehoefte wordt met 80 zonnepanelen zelf geproduceerd. Om naar hun derde pand in hun bestaan te verhuizen, zocht Jacobs Elektro Groep een nieuw pand dat aan zou sluiten bij hun visie.

Identiteit van het bedrijf weerspiegeld in het gebouw

De nadruk van Jacobs Elektro Groep op duurzaam ondernemen komt terug in het gebouw, dat volledig energieneutraal is. Een duurzame installatie met warmte/koude opslag in de bodem, zonnepanelen en duurzame LED verlichting zorgen daarvoor.

Ook is het gebouw toegesneden op de groei-ambities van het bedrijf. Het is flexibel opgezet en biedt de mogelijkheid om in de toekomst de patio bij het pand te betrekken.

Markante architectuur voor een markant bedrijf

De verschillende bedrijfsprocessen bij Jacobs Elektro Groep zijn geïntegreerd in het nieuwe gebouw. Bij aankomst op het bedrijventerrein springt het gebouw door zijn ligging direct in het oog, waarbij het ontwerp van het pand is afgestemd op de vorm van de kavel. Het ontwerp is massief en lichtvoetig tegelijkertijd. De transparantie en het contact met de omgeving ervaar je pas ín het gebouw dat, in tegenstelling tot wat de buitenzijde doet vermoeden, erg licht en luchtig van karakter is.

De gebruikte materialen geven het bedrijfsgebouw een geheel eigen karakter. De gevelhuid van staal met een bijzondere coating is speciaal hiervoor ontworpen en geproduceerd. De wisselende breedtes van het gevelprofiel geven het gebouw een levendig karakter.

Lovende woorden

Het nieuwe bedrijfspand is in juni 2015 geopend door directeur Manfred Jacobs. In zijn speech vertelde hij: ”Wij wilden een gebouw dat kwaliteit, transparantie en dynamiek uitstraalt, de kernwaarden van ons bedrijf, en dat is gelukt”.

Publicaties

ArchitectuurNL besteedde in een artikel aandacht aan dit bedrijfsgebouw onder de titel “Gevelhuid van Staal“: “De gevelhuid van staal met een bijzondere coating is speciaal hiervoor ontworpen en geproduceerd. De wisselende breedtes van het gevelprofiel geven het gebouw een levendig karakter.”

Op de vakwebsite Architectenweb wordt de lichtheid bínnen het gebouw benadrukt: “De entree is een uitnodigend gebaar in de verder gesloten ogende buitenzijde. Anders dan de doorlopende huid doet vermoeden, kenmerkt transparantie en contact met de omgeving het interieur.”

Projectinformatie:

Programma:

Bedrijfspand

Opdrachtgever:

Jacobs Elektro Groep

Fotografie:

Rob van Esch | Architectuurfotograaf