WOONZORGCENTRUM

HEIKANT TILBURG

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Nieuw Woonzorgcentrum De Heikant belangrijk voor de wijkbewoners

In het wooncomplex wordt kwaliteitszorg geleverd en zijn alle voorzieningen aanwezig die een woonomgeving voor ouderen vraagt. Tegelijkertijd is het gebouw de spil in de wijk als het gaat om activiteiten. Tilburg Noord heeft een saamhorige gemeenschap die veel activiteiten organiseert. De Heikant is de sociale ontmoetingsplek voor de wijk.

Nieuw leven voor Winkelcentrum Wagnerplein

Het Winkelcentrum Wagnerplein heeft een sterke kwaliteitsimpuls nodig. Daartoe is het Masterplan Wagnerplein ontwikkeld. Het woonzorgcentrum is hier een belangrijk onderdeel van. De Heikant is het eerste gebouw dat is opgeleverd in het masterplan voor de revitalisering van het winkelcentrum.

Om het grote programma van het woonzorgcomplex qua schaal te verkleinen hebben de verschillende bouwdelen een eigen uitstraling gekregen. De Heikant staat met zijn monumentale ingang op het centrale nieuwe plein dat een belangrijk onderdeel is van het nieuwe stedenbouwkundig plan. In het gebouw zijn alle vormen van zorg aanwezig, van lichte zorg tot high care verpleeghuiszorg. De bewoners hebben op een steenworp afstand alle voorzieningen die ze zich kunnen wensen, inclusief een busstation voor de deur met een snelle verbinding met het centrum van Tilburg.

“Dit gebouw is voor ons een visitekaartje”

Aline Zwierstra, directeur-bestuurder WonenBreburg: “Met de Nieuwe Heikant hebben we samen de ideale woonplek voor woningzoekenden van middelbare leeftijd en ouder gerealiseerd.  Beschut wonen in een comfortabel appartement met voorzieningen en wanneer nodig, zorg , activiteiten, als ook een restaurant binnen handbereik.

Zoals een van onze huurders het mooi verwoordde: “Ik ben een type dat zoveel mogelijk zelf wil doen, maar het is een prettige gedachte dat ik hulp kan inschakelen als het nodig is.”

Hiermee realiseren we prettig en betaalbaar wonen gecombineerd met optimale dienstverlening passend bij de doelgroep. Dat is waar WonenBreburg voor staat.

Bovendien zien we daarnaast nu al de positieve invloed op de wijk van dit nieuw gerealiseerde complex. Dit gebouw is voor ons een visitekaartje, we zijn er erg trots op! ”

Publicaties

In Bouwen aan de Zorg zegt Ietje de Rooij, directeur van De Heikant: “We hebben hier rondom het woonzorgcentrum een grote concentratie vijftigplussers. Ons activiteitencentrum wordt dus heel groot en ook het restaurant is groter dan normaal: zo’n vierhonderd vierkante meter. We zijn de spil in een langzaam steeds meer vergrijzende wijk. Daar wordt qua voorzieningen absoluut op ingespeeld. Tilburg Noord is een hechte gemeenschap en dat willen we ook graag binnen ons gebouw bewerkstelligen.”

Directeur Aline Zwierstra van Wonen Breburg is, zoals blijkt in een artikel in Stedenbouw, oprecht trots op het resultaat en roemt niet alleen de constructieve gesprekken, maar ook de kwaliteit van de architect. “Vijftig procent van de toren moest een dichte uitstraling hebben. Daarvoor heeft de architect allerlei studies gedaan en hij is toen met het idee van de aluminium rasters gekomen. Hierdoor heeft het pand aan de buitenkant een dichte uitstraling, maar kunnen de bewoners van de appartementen gewoon naar buiten kijken en genieten van het uitzicht. Dat is mijns inziens een prachtige vinding en het resultaat van een realistische dialoog.”

Projectinformatie:

Programma:

186 Zorgwoningen
60 verpleegplaatsen
82 zorgappartementen
8 logeerkamers
wijkgerichte voorzieningen w.o.:
– Gezondheidscluster
– Maatschappelijkcentrum
– Zalencentrum
– Bibliotheek

Opdrachtgever:

Wonen Breburg Tilburg, Stichting De Wever, Tilburg

Fotografie:

 Filip Dujardin