HERSTRUCTURERING ZORGTERREIN

GOUWBERG RIJSBERGEN

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Woonwijk met eigen voorzieningen

De nieuwbouw van de Gouwberg 13 maakt onderdeel uit van de herstructurering van De Leijakker in Rijsbergen. De Leijakker is een van de grote locaties van Amarant en opgezet als een woonwijk met eigen voorzieningen zoals een dorpshuis, supermarkt, kinderboerderij en activiteitencentra. De wijk is stedenbouwkundig ingepast in zijn omgeving en gaat naadloos over in de omliggende woonomgeving. De herstructurering gaat uit van het fasegewijs vervangen van bestaande (woon)voorzieningen.

Woonuitstraling centraal

De nieuwe woonvoorziening bestaat uit 32 wooneenheden geclusterd in 4 groepen van 8 bewoners met een verstandelijke beperking. Om de zelfstandigheid van de bewoners te stimuleren staat de woonuitstraling centraal in het ontwerp. De bewoners wonen in een eigen studio die is voorzien van een woon- slaapkamer en een badkamer. Daarnaast maken ze gebruik van een gemeenschappelijke huiskamer.

Herkenbaarheid individuele woning

Door de plattegrond van de groepen te laten verspringen ontstaat schaalverkleining en een duidelijke eigen identiteit van de verschillende bouwdelen. De individuele wooneenheid wordt afleesbaar gemaakt door in de gevel per travee sprongen te maken. De afwisseling van balkons en Franse balkons versterken de woonsfeer.

Geornamenteerd metselwerk

Het gebouw wordt gekenmerkt door een fraaie plasticiteit gecombineerd met een scherpe detaillering. Het stootvoeg loze metselwerk is voorzien van geornamenteerde vlakken tussen de raampartijen in. Hiermee wordt de identiteit van de verschillende bouwdelen benadrukt. De aardse kleuren van de stenen vormen een mooi contrast met het frisse wit van de kozijnen en hekwerken.

Projectinformatie:

Programma:

Woonvorm met 32 zorgappartementen

Opdrachtgever:

Stichting Amarant

Fotografie:

Rob van Esch | Architectuurfotograaf