GEMAAL LANSINGERLAND BLEISWIJK

GEMAAL LANSINGERLAND BLEISWIJK

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Gemalen zijn cultureel erfgoed

Als er één soort landschap karakteristiek is voor ons land zijn dat de polders. Daarin schuilt geschiedenis, het al eeuwen durende gevecht van Nederland tegen het water. Gemalen spelen bij het noodzakelijke waterbeheer een cruciale rol. Tegenwoordig zie je daar weinig meer van. De polders worden bemalen door anonieme, vaak weggestopte elektrische pompen in gesloten gebouwen. De oude poldermolens daarentegen, aangedreven door wind, waren duidelijk zichtbare en karakteristieke elementen in het polderlandschap.

Gebouwen voor waterbeheer behoren tot ons cultureel erfgoed en dat maakt het ontwerpen van deze gebouwen extra leuk. In de Krimpenerwaard moest een nieuw gemaal worden gebouwd. Het water wordt vanuit de polder ter hoogte van het Bergse Bos net ten noorden van Rotterdam naar de hoger gelegen Rotte gepompt.

Gevecht tegen water opnieuw zichtbaar maken

Het nieuwe gemaal Lansingerland maakt het pompen van water volledig zichtbaar. Vanaf het water gezien reageert het ontwerp op de waterspiegel en de stromingsrichting. De zijkanten van het pompstation zijn volledig transparant om het pompproces te laten zien.

Integraal ontwerp

Krooshekken worden bij een gemaal ingezet om beschadiging van de pomp door zwerfvuil, zoals afval, gras, algen, wier en bladeren, te voorkomen. Voor die hekken zijn reinigingsinstallaties nodig, die meestal als losse opstal worden toegevoegd zodat weer een extra omheining nodig is. Bij het ontwerp van gemaal Lansingerland is echter gekozen voor een totaalcompositie die het hele proces samenvoegt tot een logische architectuur. Ongeveer de helft van de overkapping is vorstvrij als binnenruimte ontworpen. Hierin bevinden zich half verzonken de drie pompen. De andere helft is een buitenruimte, bestemd voor de reinigingsinstallatie van de krooshekken.

Projectinformatie:

Programma:

Gemaal

Opdrachtgever:

Plancompagnons Landschapsarchitecten Breda

Fotografie:

Filip Dujardin