MAATSCHAPPELIJKE HERBESTEMMING RIJKSMONUMENT

DORPSHUIS HOEVEN

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Een nieuw sociaal cultureel hart voor Hoeven

Oomen Architecten verwierf de opdracht voor de realisatie van het nieuwe dorpshuis in Hoeven via een tender die werd uitgeschreven door de Gemeente Halderberge. Het nieuwe dorpshuis gaat plaats bieden aan het rijke verenigingsleven van Hoeven samen met aantal stichtingen en organisaties waarbij tevens hoge ambities op het gebied van duurzaamheid gerealiseerd worden.

 

Het bijzondere aan deze opdracht is dat het dorpshuis gehuisvest moest worden in het Rijksmonument de St Jan de Doperkerk. ontworpen door de Bredase architect Johan Berben in 1928. Het was de uitdaging om een ontwerp te maken waarbij de kerk zo oorspronkelijk mogelijk zou worden behouden samen met het realiseren van hoge duurzaamheidsambities.

Gebouw in een gebouw

Om de hoge duurzaamheids ambities te realiseren zonder de monumentale schil van de kerk aan te tasten ontwierpen we een gebouw in een gebouw. Omdat het initiatief een aantrekkende werking had op verenigingen en organisaties bleek de kerk al snel te klein voor het programma. Om die reden werd tevens een uitbreiding aan de kerk ontworpen gebaseerd op dezelfde architectonische uitgangspunten als het gebouw in de kerk.

Hout

Om een maximaal contrast te bereiken met het prachtige metselwerk van het monument ontwierpen we alles in hout. Naast het contrast is dit een materiaal dat bij uitstek geschikt is voor prefab. Alles moet in losse componenten in de kerk gebracht kunnen worden. Tevens heeft hout een zeer lage ecologische voetafdruk. Hout is een natuurlijk bouwmateriaal, volledig circulair, stikstofarm, is een accumulator voor CO2 en levert een gezond binnenklimaat. Tevens  wordt het gebouw straks zeer intensief gebruikt. Blank hout kan tegen een stootje, veroudert op een mooie wijze waarbij  patina ontstaat in het gebruik. Dit is tevens zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk vergeleken met onderhoudsgevoelige gipswanden en terugkerend schilderwerk.

Het plan bevat:

Dagopvang Surplus

Dagactiviteitencentrum DOA

KBO

Huiskamer/foyer

Consultatiebureau

Multifunctionele verenigingsruimten

Ondersteunende voorzieningen

 

Opdrachtgever: Gemeente Halderberge

Beelden: Oomen Architecten