DE WISSEL ZUNDERT

DE WISSEL ZUNDERT

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

Napoleon Bonaparte liet in het begin van de 19e eeuw een verharde weg aanleggen tussen Amsterdam en Parijs. Een onderdeel daarvan is de lommerrijke Bredaseweg. Aan deze weg wordt bij de entree van Zundert, een bijzonder woonhof gerealiseerd.

Naam De Wissel laat geschiedenis voortleven

Residence De Wissel is gebouwd op een diepe bouwkavel op de locatie van het oude restaurant De Wissel. Die naam is ontleend aan de tramlijn die in 1890 in gebruik werd genomen door de ZNSM (Zuid-Nederlandse Stoomtramweg Maatschappij). Die lijn verbond Breda met Antwerpen. In Zundert was een halte op de plek van het restaurant De Wissel.

Aan de straatzijde is op de begane grond een commerciële ruimte gerealiseerd. De naam van het complex, samen met de stedenbouwkundige opzet, zijn straks het laatste dat nog refereert aan de tramlijn.

Passend in de omgeving

De oude, gevarieerde lintbebouwing langs de Bredaseweg met zijn statige bomen vormt het stedenbouwkundig kader. Het uitgangspunt voor het ontwerp is een gebouw te maken dat zich voegt in die omgeving.

Het is ook belangrijk dat De Wissel goed in het dorp Zundert past. De dichtheid van de bebouwing aan de entree van het dorp neemt vanaf De Wissel snel toe. Als inspiratie is een klassieke Nederlandse bouwstijl gekozen met steile kappen en een ranke maar moderne detaillering. De appartementen die dieper zijn gelegen, hebben hun oriëntatie op de gemeenschappelijke binnentuin die gelegenheid biedt voor ontmoeting en activiteiten.

Projectinformatie:

Programma:

16 appartementen
1 commerciële ruimte

Opdrachtgever:

Somnium Real Estate

Fotografie:

Rob van Esch | Architectuurfotograaf