ARCHIPEL NAZARETH BEST

ARCHIPEL NAZARETH BEST

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Verzorgingshuis wordt verpleeghuis

Om verschillende redenen voldeed het het oude verzorgingshuis Nazareth niet meer. Verschuivingen in de zorgvraag en een andere rol van de overheid zijn daarvan de belangrijkste. Het verzorgingshuis is afgebroken en inmiddels is een nieuw toekomstbestendig verpleeghuis gebouwd voor langdurige psychogeriatrische zorg. Uitgangspunt bij het ontwerp was dat het gebouw wonen uitstraalt en niet de sfeer van een gezondheidszorg-gebouw.

Wonen op een centrumlocatie

Rondom de kerk in Best liggen oude gebouwen van rond 1900, zoals het oude klooster en de pastorie. De architectuur van de nieuwbouw sluit qua schaal en uitstraling daarbij aan. Door de bouwdelen zichtbaar te scheiden is een ensemble van gebouwen ontstaan dat goed in de dorpse schaal past. Daarbij is veel aandacht besteed aan een zorgvuldige detaillering.

De prachtige locatie in het centrum van Best, dichtbij alle noodzakelijke voorzieningen, heeft het voordeel dat de bewoners deel blijven uitmaken van de dorpsgemeenschap. Het ontwerp van het nieuwe verpleeghuis helpt daarbij. Het restaurant ligt aan het plein en geeft een doorkijk naar de achtergelegen binnentuin. Daardoor worden mensen uitgenodigd om wat te komen drinken op het zonnige binnenterras.

Indien gewenst, kunnen de woongroepen in de toekomst eenvoudig worden omgebouwd naar appartementen en vice versa, middels het Flexmodel Oomen Architecten.

“Bewoners, familieleden en opdrachtgever erg blij!”

Bart Smits Manager Vastgoed Archipel: ” De bewoners en familieleden die net voor de oplevering de nieuwbouw hebben bezocht hadden louter positieve reacties, zowel wat betreft de uitstraling van het gebouw (een aanwinst voor Best) als voor de aankleding en inrichting. De tranen van geluk in sommige ogen zeiden voldoende. Ik kan deze mening volledig onderschrijven, het ziet er mooi uit en het voelt goed. We kunnen samen trots zijn op het resultaat.”

Projectinformatie:

Programma:

Verpleeghuis met 5 Woongroepen voor 10 psychogeriatrische cliënten en 27 Appartementen somatiek

Opdrachtgever:

Archipel, Eindhoven

Beeld:

Rob van Esch | Architectuurfotograaf