HERBESTEMMING

ZUIDERKERK APELDOORN

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

Met de herbestemming van de Zuiderkerk aan de Arnhemseweg is een kerkgebouw van de slopershamer gered. Samen met nieuwbouw appartementen aan de Koning Stadhouderlaan, zijn er in de kerk vier appartementen gerealiseerd.

Kerk behouden door herbestemming

De Zuiderkerk in Apeldoorn is een gemeentelijk monument. Karakteristiek voor de kerk is de stoere jaren dertig Art-Deco architectuur en de mooie detaillering van het interieur. De kerk is in 1932 ontworpen door architect E.J Rotshuizen. KonderWessels Projecten uit Rijssen heeft het plan opgevat deze kerk te herbestemmen en te behouden als cultureel erfgoed.

Slim ruimtegebruik heeft lichte en verrassende woningen opgeleverd

Een herbestemming begint meestal met een onderzoek naar mogelijke nieuwe functies en een inventarisatie van waardevolle te behouden elementen van het gebouw. Deze brainstorm heeft geleid tot het realiseren van vier zeer ruime casco woningen, die door de nieuwe eigenaren naar eigen inzicht konden worden afgebouwd. Het casco is op een slimme manier ontworpen waardoor het daglicht zich goed verdeelt over alle verdiepingen. Er zijn mooie ruimtes ontstaan die de originele details goed in ere houden. De entree van de kerk functioneert als gezamenlijke portiek voor de hoofdentrée van de vier woningen. Aan de Koning Stadhouderlaan is een modern appartementencomplex gerealiseerd dat via een atrium is verbonden met het kerkgebouw.

Projectinformatie:

Programma:

Renovatie herbestemming kerkgebouw en pastorie
Nieuwbouw 12 appartementen

Opdrachtgever:
KondorWessels Projecten bv Rijssen

Fotografie:
Filip Dujardin

Studio Artemisia (Interieurfoto’s woning)