Goede architectuur helpt om belevingswereld van ouderen te vergroten
De belevingswereld van ouderen wordt in veel gevallen steeds kleiner. Dat komt door fysieke begrenzing als gevolg van lichamelijke beperkingen, maar ook dementie kan een rol spelen. Architectuur kan hier een helpende hand bieden. Woonkwaliteit wordt bepaald door de kwaliteit van het appartement, maar vooral – misschien nog wel meer – door wat geboden wordt búiten het appartement. Goede architectuur helpt ouderen daarbij de weg te vinden.
Sociale integratie leidend bij ontwerp van nieuw gebouw
Bij het ontwerp van het nieuwe woonzorgcentrum is gekozen voor twee centrale uitgangspunten: een centrale as, dwars door het gebouw, die oud en nieuw met elkaar verbindt, en de omarming van twee binnentuinen.
In de centrale as, vormgegeven als een ‘passage’, zijn de publieke functies opgenomen. Naast een praktijk voor fysiotherapie is er veel aandacht gegeven aan de creatie van plaatsen voor ontmoeting en ontspanning: er is een theater, Grand Café, trefpunt, een winkel en een healthcenter.
De tuinen nodigen door hun inrichting en oriëntatie uit om er te vertoeven. De sociale integratie van de bewoners is zeer gebaat bij de twee uitgangspunten voor het ontwerp.