MARIANAHOF ETTEN-LEUR

MARIANAHOF ETTEN-LEUR

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Herbestemming van eigen ontwerp uit de 30-er jaren

Het pand was oorspronkelijk bestemd als “gebouw voor huisvesting van zieken en hulpbehoevende zusters”. De stijl van het gebouw is typisch jaren ’30 met grote dakvlakken, ruim overstekende goten, erkers met glas in lood en kenmerkende roodbruine baksteen gevels. De  jaren dertig architectuur was geïnspireerd door grote architecten van die tijd, zoals de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, en kenmerkt zich o.a. door veel zorg voor detail en gebruikte materialen.

De ligging van het gebouw is bijzonder. Het maakt deel uit van een complex van gebouwen met een zorg- en/of religieuze functie. Het gebouw heeft een carrévorm en rondom een patio, en is voorzien van een kleine kapel. Die neemt een bijzondere plaats in en draagt bij aan de monumentale waarde.

Het gebouw was ten tijde van de opdracht voor herbestemming bouwkundig nog steeds in goede staat. Omdat het niet meer voldeed aan de eisen van de tijd is besloten het te verbouwen en een nieuwe functie te geven.

De hospice is ingepast aan de tuinzijde van het gebouw waardoor er een serene sfeer is gecreëerd.

Herstellen van de bestaande kwaliteiten

Veel van de oorspronkelijke kwaliteiten van het gebouw zijn in de loop der tijd verdwenen achter nieuwe afwerkingen en vloerbedekkingen. Zo was bijvoorbeeld van de prachtige terrazzo vloer in de hal, trappen en bordessen niets meer te zien. Bij de herbestemming is veel zorg aan het weer in ere herstellen van die prachtige elementen.

De nieuwe functie is ondermeer het centraal kantoor voor Avoord Zorg en Wonen. De toegang van het centraal kantoor is aan de voorzijde van het gebouw via de oorspronkelijk entree. In de hal achter de entree zijn de verdiepingsvloeren verwijderd, zodat de vide de prachtige kapconstructie direct zichtbaar maakt bij binnenkomst en er meer visueel contact is tussen de verschillende verdiepingen.

Projectinformatie:

Programma:

Hospice 10 kamers
Centraal kantoor ca. 60 werkplekken
Centraal magazijn
Vergader-/ congresruimte (kapel)

Opdrachtgever:

Avoord Zorg & Wonen, Etten-Leur

Beelden:

Filip Dujardin