APPARTEMENTEN

L’ETAGE & LA FAÇADE HELMOND

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :
Langs de Kasteel-Traverse in Helmond staat het complex “L’Etage met appartementen en commerciële ruimte. Dit appartementencomplex is een oriëntatiepunt dat de afslag naar het centrum markeert. Bovenop het dak van de parkeergarage is een plein gerealiseerd, een stedelijke ontmoetingsruimte die meerwaarde biedt aan de omgeving.
Appartementencomplex op moeilijke locatie

De Kasteel-Traverse loopt dwars door het hart van Helmond. Hij is aangelegd in de jaren ’60, toen er hoge verwachtingen waren voor het doorgaand verkeer richting Deurne en Venray. De littekens die deze ingreep in het stedelijk weefsel heeft aangebracht zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar. Het ontwerp is gebaseerd op de reparatie van het stedelijk weefsel met een ingetogen maar zorgvuldige architectuur.

Een oriëntatiepunt met stedelijke voorzieningen

Zodra je met de auto weer “landt” op vaste grond na het passeren van de fly-over van de Kasteel-Traverse vraagt de situatie om een oriëntatiepunt. Het hoogteaccent dat de toren aanbrengt in het stedelijk landschap, markeert de afslag naar het centrum. Op het dak van de parkeergarage ligt een plein, een nieuwe stedelijke ontmoetingsruimte, die ook dankbaar gebruikt wordt door de aangrenzende school. Het langgerekte bouwdeel begeleidt de Kasteel-Traverse en vormt vanuit de andere zijde gezien de inleiding naar de hoogbouw. Bij de afwerking van het gebouw is veel aandacht geschonken aan de detaillering die bijdragen aan een herkenbare uitstraling, zoals het gebruik van zinken daken.

Projectinformatie:

Programma:

54 appartementen + commerciële ruimten
Parkeergarage

Opdrachtgever:

Novaform

Stichting Woonpartners Helmond

Fotografie:

Oomen Architecten