HERBESTEMMING

ANNAKERK BREDA

  • YEAR :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

De helft van de kerken wordt bedreigd door leegstand, zo bleek uit recent onderzoek. In Breda is een creatieve oplossing gevonden voor herbestemming van het Rijksmonument de St Annakerk. In   de kerk die vandaag de dag Annastede heet is een glazen kantoorruimte geïntegreerd die wordt verhuurd aan verschillende gebruikers.

Een nieuwe functie voor een Rijksmonument

De St. Annakerk, ontworpen door Joseph Cuypers en gebouwd in 1904, is een Rijksmonument en één van de mooiste voorbeelden van Neogotische “overgangskerken” in Nederland. Toen de Annakerk op het punt stond om gesloopt te worden, kon slechts een nieuwe bestemming dit voorkomen.

Kantoorruimte in een monumentale kerk

In de kerk is circa 2500 m² kantoorruimte gerealiseerd in een open, transparante structuur. Het ontwerp is volledig omkeerbaar, zodat de kerk in de toekomst weer in de oorspronkelijke staat hersteld zou kunnen worden. De beleving van de ruimte, het behoud van de kerk en de waardevolle details in het interieur, zoals de glas-in-loodramen, staan in het ontwerp centraal.

Publicaties

De herbestemming van de Annakerk is een bijzonder project, en het verbaast dan ook niet dat er een aantal artikelen over is geschreven. In Stedenbouw vertelt Annemiek Witteveen van De Bonth van Hulten over de kerk: “Het mooie aan dit kantorencomplex is dat je vanaf elke plek de kerk anders beleefd. Hoe hoger je komt, hoe mooier ze wordt. Werken in een dergelijke inspirerende omgeving geeft iets heel bijzonders.” In Mebest gaat Theo Haarmans van System Flex dieper in op de uitdagingen die met de afbouw gepaard gingen. En in IB is de Annakerk een van de herbestemde kerken die worden besproken.

Projectinformatie:

Programma:

Herbestemming kerk tot open kantoorruimte voor verschillende huurders

Opdrachtgever:

Bouwonderneming De Bonth van Hulten B.V., Nieuwkuijk

Kondor Wessels Vastgoed

Betrokken Instanties:

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapKennisbank herbestemming, Projectbank Cultuurhistorie, Monumenten Fonds Brabant

Beelden:

Rob van Esch – Architectuurfotograaf (foto 2-3-6-7)

Rene van Dongen | Dondigi (foto 1-4-5)