Bij de bank dachten ze dat hij geen kranten las toen Manfred Jacobs in 2013 aanklopte voor de financiering van een nieuw bedrijfspand. Al jaren was er geen krediet meer verstrekt voor dit soort zaken. Jacobs, de derde telg in het familiebedrijf Jacobs Elektro, wist echter iedereen voor zich te winnen met een dijk van een voorstel. Voor het eerst in drie jaar financierde zijn bank een nieuw bedrijfspand. Daarna ging het snel. Voorjaar 2014 de aanbesteding, in september de start van de bouw en begin april 2015 de verhuizing!

We laten directeur Manfred Jacobs aan het woord over waarom dat nieuwe pand en vooral, een jaar na ingebruikname, over wat dat pand voor zijn bedrijf heeft gedaan.

Onze wens: een gebouw dat bij ons past

Het familiebedrijf bestaat al sinds 1955 en was tot 2015 pas één keer verhuisd. Het bedrijf groeide in het eerste decennium van deze eeuw uit zijn pand. Jacobs: “We moesten verhuizen. Er stonden veel panden leeg. Daar zijn we eerst naar gaan kijken. Maar geloof het of niet, geen enkel pand paste bij ons. Een kop koffie bij de huidige buurman, waar ik eigenlijk bij toeval was, gaf de sleutel tot de oplossing. Ik mocht een stuk van zijn kavel kopen, op de voorwaarde dat het te bouwen pand goed aansluit op de omgeving. Mijn eigen voorwaarde was dat het gebouw ook precies bij ons bedrijf zou passen.

Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij willen iedere dag kwaliteit leveren, uniek zijn maar toch bescheiden, transparant en energieneutraal. Oomen Architecten is daarmee aan de slag gegaan. Toen zij met de eerste schetsen kwamen, was ik meteen verkocht. Het plan bevatte alles wat we wilden!

Het gebouw is toegesneden op de vorm van het kavel, het volgt de buiging van de sloot die de grens met de buren is. Het is flexibel tot in de haarvaten; door een stalen constructie zonder dragende muren is het aan te passen aan veranderende wensen. De buitenwand is magnifiek. Het speelse aluminium brengt het gebouw tot leven. De buurman was snel overtuigd dat dit pand naast het zijne mocht komen, en ook de bank ging redelijk snel overstag.

Ervaringen na het eerste jaar: het past precies ....

We werken hier nu een jaar. Het gebouw past precies bij onze bedrijfsprocessen, eigenlijk zoals we van tevoren hoopten. En je ook wel een beetje kunt inschatten en inplannen. Het is transparant en erg licht. Dat laatste valt mensen altijd op als ze binnen komen, ze verwachten dat niet vanaf de buitenkant.

.... en heeft bovendien onverwachte positieve effecten voor ons bedrijf

Misschien nog wel belangrijker is de invloed van het gebouw op ons imago. Dat is moeilijk bij de horens te vatten, maar ik heb echt gemerkt dat ‘de markt’ ons op een andere manier bekijkt sinds april 2015. We zijn heel erg zichtbaar geworden. Zaten we eerst haast anoniem in het Bredase Ginneken, nu weet iedereen waar ons pand is. Zou het toeval zijn dat onze omzet vorig jaar, na lang stabiel te zijn geweest, met 20% steeg? Of dat onze projecten nu aantoonbaar groter zijn dan voorheen? Dat zou natuurlijk kunnen, maar gelet op de reacties van al mijn relaties denk ik toch echt dat het geen toeval is. Volgens mij klopt het echt, de belofte van Oomen Architecten: 'een goed gebouw helpt'. En weet je wat ook leuk is? Ik hoef me op netwerkbijeenkomsten bijna nooit meer voor te stellen, iedereen weet tegenwoordig waar Jacobs Elektro zit!"

Tekst en fotografie: Rob van Esch | Ruimtes in Beeld