Noodzaak tot flexibele aanpak woningbouw en zorg

Nederland vergrijst. In 2040 is een kwart van onze bevolking ouder dan 65 jaar. "Maar de nieuwe generatie ouderen is gemiddeld hoger opgeleid, welvarender, vitaler, mobieler en actiever dan eerdere generaties ouderen. Dat werkt door in de woningmarkt, ..." (Planbureau voor de Leefomgeving, 2013). Gekoppeld aan veranderend overheidsbeleid, voorzien we fundamentele veranderingen in de zorgvraag tijdens de komende vijftig jaar. Dus binnen de levensduur van een gebouw zal de functie ervan fundamenteel kunnen veranderen. Het ontwerp van het betreffende vastgoed moet daarop inspelen. Het Flexmodel Oomen Architecten maakt dit mogelijk.

Schematische weergave van het Flexmodel Oomen Architecten

Kenmerken Flexmodel Oomen Architecten

In de kern biedt het Flexmodel Oomen Architecten de mogelijkheid om gemakkelijk te kunnen switchen van zorg- naar woningbouw, of andere functies, en andersom: een interne transformatie van het gebouw zonder aanpassingen van gevels of installaties.

Het gebruik van modulaire bouwstenen bij het ontwerp leidt tot de flexibiliteit van dit model. Slimme toepassing van installatietechniek zorgt voor relatief lage kosten bij verandering van de functies van een gebouw.

Voordelen

Het zal geen verbazing wekken dat kostenvriendelijkheid een belangrijk voordeel van dit model is. Daarnaast vormt het Flexmodel voor een ware invulling van het begrip duurzaamheid. Wij geloven niet in een wegwerpcultuur; een gebouw is alleen duurzaam als het in de tijd aangepast kan worden aan zowel nieuwe eisen op installatiegebied als op indeelbaarheid.

Toepassing Flexmodel

Ontwikkelaars kunnen volgens het Flexmodel een woongebouw (of casco units) realiseren dat vervolgens wordt verhuurd aan bijvoorbeeld een zorginstelling, die het zelf verbouwt voor de specifieke doelgroep. Na afloop van het huurcontract kan de ruimte in oorspronkelijke staat worden teruggeleverd en worden gebruikt als woongebouw. Daardoor blijft het gebouw courant, ook in een markt met veranderende vraag.

Woonzorgcentrum Kanidas in Best in aanbouw, een voorbeeld van een project waar het Flexmodel Oomen Architecten in praktijk wordt toegepast.

Woonzorgcentrum Kanidas in Best in aanbouw, een voorbeeld van een project waar het Flexmodel Oomen Architecten in praktijk wordt toegepast.

In gesprekken met opdrachtgevers merken we een toenemende belangstelling voor dit model. Omdat het ook al in de praktijk wordt toegepast, kunnen we ook concrete resultaten tonen. Enkele projecten waar het Flexmodel is of wordt gebruikt zijn het woonzorgcentrum Kanidas in Best, bij het appartementencomplex op Landgoed Wildhoef in Bloemendaal en bij appartementsgebouwen Bergvenne in Goirle. Er zijn tevens plannen om het Flexmodel Oomen Architecten toe te passen bij nieuwbouw voor Het Hoge Veer in Geertruidenberg

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in de details van het model? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen