In Zorgcentrum Huize Rosa te Nijmegen wonen zowel zusters als niet-religieuzen samen in één gebouw. De architectuur zorgt ervoor dat de identiteit van de congregatie is behouden, maar dat alle bewoners er zich thuis voelen.

Zorgcentrum Huize Rosa Nijmegen (1965)

Een bijzondere woongemeenschap

Huize Rosa is in 1989 gesticht op initiatief van Congregatie Dominicanessen van Neerbosch in Nijmegen. In dit voormalig klooster woonden nog zusters, die niet meer zelfstandig konden wonen en zorg nodig hadden. Ze leven nu samen met andere, niet-religieuze, ouderen in een modern nieuw woonzorg gebouw.

Een oude identiteit in een nieuw ontwerp

De uitstraling van het gebouw maakt duidelijk dat hier een bijzondere gemeenschap woont. De kapel in het gebouw versterkt deze identiteit. Het gebouw is vormgegeven als een huis met veel daglicht en een open structuur waar inwoners elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten. De verdiepingshoge raampartijen geven de bewoners veel contact met de buitenwereld. De baksteenarchitectuur, is robuust en stoer en geïnspireerd op oude kloostermuren. Het interieur daarentegen is warm, zacht en huislijk.

Het plan bevat:
6 woongroepen PG 39 plaatsen.
55 appartementen Somatiek
Congregationele ruimten
Kapel
Mortuarium
Algemene voorzieningen

Beelden: Rob van Esch - Ruimtes in Beeld