Wonen stond centraal in dit vooruitstrevende project dat indertijd door het bouwcollege van de overheid werd aangemerkt als “Good Practice”.

Woonzorgcentrum Kerkakkers Rucphen (1719)

Groot woonzorg programma passend in een woonwijk

Het nieuwe woonzorg complex moest worden gerealiseerd in een bestaande woonwijk. Als belangrijkste eis gold dat het complex qua schaal moest aansluiten bij de bestaande bebouwing en een woonuitstraling moest krijgen. Het mocht onder geen beding het gevoel oproepen van een instelling.

Geschakelde opzet van urban villa’s

De oplossing werd gevonden in het ontwerp van zes geschakelde urban villa’s die op de begane grond met elkaar verbonden zijn. Het woonzorg complex wordt op die manier teruggebracht tot bouwstenen die stedenbouwkundig goed aansluiten bij de omgeving. De urban villa’s zijn gedraaid ten opzichte van elkaar waardoor het zelfstandig karakter per villa is versterkt. Naast de twaalf verpleegplaatsen bevat het plan appartementen in twee verschillende maten. Elke villa bevat vier standaard appartementen per laagvan 75 m² en op de bovenste laag twee penthouses van 100 m².

Het plan bevat:
12 Verpleegplaatsen
53 Zorgwoningen
12 Penthouses

Opdrachtgever: Thuisvester Oosterhout

Beelden: Filip Dujardin