Woonzorgcentrum De Westerwiek in Breda is een van de eerste gebouwen in Nederland gebaseerd op een maximaal duurzaam ontwerp. Er zijn innovaties toegepast om het milieu te sparen en het gebouw langer mee te laten gaan. Het werd gebouwd in 1998, maar heeft nog steeds dezelfde frisse uitstraling. Het woonzorgcentrum biedt huisvesting voor ouderen in alle stadia van zorgbehoefte maar ook voor zelfstandig wonen. Voor de bewoners is er veel ontmoetingsruimte.

De Westerwiek in Breda (1425)

Duurzaam ontwerp als trend

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk thema bij het ontwerpen van een gebouw. In 1998, toen De Westerwiek werd gebouwd, stond duurzaamheid niet overal hoog op de agenda. De hoofdfunctie van het gebouw is dat ouderen er prettig kunnen wonen met alle voorzieningen in de buurt..

Sfeervol wonen in een modern gebouw met een lage energierekening

In 1998 was dit gebouw zijn tijd ver vooruit. Toenmalig minister Wijers heeft een oorkonde uitgereikt waarmee het gebouw een landelijke voorbeeldstatus kreeg. De grote en positieve belangstelling werd veroorzaakt door het (her)gebruik van duurzame materialen, de terugwinning van warmte en het beperken van afval. Dankzij het duurzame ontwerp straalt het gebouw nog steeds dezelfde frisheid uit als in 1998. In het dagelijks leven hebben de bewoners voordeel van de duurzame innovaties, bijvoorbeeld via hun lage energierekening. Contact tussen de bewoners wordt gemakkelijk gemaakt door de inpassing van verschillende ontmoetingsruimtes in het gebouw, zoals het atrium of het restaurant.

Het plan bevat:
66 verpleegappartementen
85 zorgappartementen

Opdrachtgever: Stichting Elisabeth BredaAlleeWonen Breda

Beelden: Rob van Esch - Ruimtes in Beeld