Het woonzorgcentrum Dongepark ligt midden in het centrum van Dongen. Op het terrein waar het oude verpleeghuis stond is een woonzorgcentrum gebouwd in opdracht van de organisatie voor ouderenzorg Volckaert. Het gebouwencomplex heeft veel voorzieningen en geeft de mogelijkheid kwaliteitszorg te bieden in een omgeving waarin wonen centraal staat.

Woonzorgcentrum De Volckaert Dongen (1356)

Een nieuw woonzorgcomplex met voorzieningen

Het oude instellingsterrein heeft plaats gemaakt voor een openbaar park in het centrum van Dongen. Hier zijn gewone woningen gebouwd, maar ook zorgwoningen en verpleegplaatsen. Tevens zijn er diverse voorzieningen zoals een theater, een zwembad, een praktijk voor fysiotherapie, een hospice en een huisartsenpraktijk gerealiseerd. Deze voorzieningen zijn niet alleen voor de bewoners maar ook voor de inwoners van Dongen. Deze faciliteiten zorgen voor een grote levendigheid en betrokkenheid bij de Dongense gemeenschap.

huisartsenpraktijk.jpg

Als onderdeel van de totale ontwikkeling van het Volckaert terrein tot zorgcampus, is een HOED-praktijk of “Huisartsen Onder Eén Dak” gerealiseerd. De praktijk biedt ruimte aan zes huisartsen, een huisarts in opleiding en een praktijkondersteuner. De artsen hebben ieder een eigen behandel-spreekkamer met een centrale gemeenschappelijke entree en wachtruimte.

Zorg en welzijn in een campus model

De gebouwen staan op een informele wijze in het park, zoals in een campus. Het groen is het verbindende element tussen de gebouwen. Door de openbare voorzieningen en vele activiteiten is het centrale gebouw niet alleen een ontmoetingsplek voor de bewoners, maar ook voor het dorp. Jong en oud ontmoeten elkaar. Samen met landschapsarchitect Pieter Buys zijn de gebouwen op natuurlijke wijze ingebed in een parkstructuur. Door een slimme positionering van de verschillende gebouwen kon 95% van het programma in één keer worden gebouwd en konden alle bewoners tegelijkertijd verhuizen.

Het plan bevat:

60 Verpleegbedden psychogeriatrie
90 Verpleegbedden somatiek
122 Verzorgingsappartementen
14 Zorghotelkamers
78 Aanleunwoningen
Huisartsenpraktijk
Hospice 6 plaatsen
Zwembad
Theater

Opdrachtgever: Volckaert-SBO Dongen

Beelden: Filip Dujardin