De Venloene is een gebouw dat gekoesterd wordt door de bewoners van Loon op Zand. Het gebouw is meer dan louter een woon- en of zorgcomplex. Dankzij de grote ontmoetingsruimten en de vele activiteiten heeft het gebouw een centrale plek in het sociale leven in Loon op Zand.

Woonzorgcentrum De Venloene in Loon op Zand (1645)

Hotelservice in de zorg

Veel mensen uit het dorp bezoeken het gebouw voor allerlei activiteiten, waardoor er een levendig centrum is ontstaan. De benadering en de ontvangst van mensen is gestoeld op een hotelservice gedachte, waarbij de zorg volledig op de achtergrond is. Er is bijvoorbeeld geen in het oog springende receptiebalie, maar wel een informatiepunt. Bezoekers worden ontvangen door een gastvrouw.

Wonen en ontmoeten staan centraal in het ontwerp. Het grote atrium is ingericht als een vriendelijk marktplein, er is een restaurant, een winkel en een kapsalon. Het tweede atrium is geschikt voor specifieke activiteiten zoals bioscoopbezoek, feesten en activiteiten voor het verenigingsleven.

De Venloene is duurzaam afgewerkt en biedt veel ruimte voor de bewoners, zowel in de appartementen als in de voorzieningen. Het gebouw was een van de eerste complexen in Nederland met een WKO-installatie en een verlichtingsplan grotendeels gebaseerd op LED. In de ontmoetingsruimten is er bijvoorbeeld daglicht-gestuurde LED-verlichting toegepast.

Het plan bevat:
39 Zorgappartementen
56 Zorgwoningen
3 Penthouses
Parkeerkelder voor 29 parkeerplaatsen
Algemene ruimten

Opdrachtgever: WSG, Stichting Maasduinen

Beelden: Filip Dujardin