Het bestaande woonzorgcentrum De Stroming in Waspik was dringend aan nieuwe huisvesting toe. De nieuwe woonvoorziening zorgt ervoor dat alle ouderen, met welke complicatie dan ook, in hun vertrouwde dorp kunnen blijven wonen en volwaardig deel uit blijven maken van de gemeenschap.

Woonzorgcentrum De Stroming Waspik (1737)

Veilige woonomgeving voor ouderen in het centrum van Waspik

Dicht bij het centrale dorpsplein van Waspik is het nieuwe woonzorgcentrum De Stroming gerealiseerd. Het gebouw biedt een veilige woonomgeving, zowel voor cliënten met een behoefte aan lichte zorg, als voor hen die meer verpleging nodig hebben. De zorg is gericht op zelfredzaamheid. Voor mensen met dementie is er een beschermde afdeling op basis van omgevingszorg. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor tijdelijk verblijf. Ouderen wonen hier dicht bij de winkels en voorzieningen.

Ontmoeting en ruimte

De Stroming ligt op circa 200 meter van het centrale dorpsplein in Waspik. Aan dit plein en in de Dorpsstraat liggen alle winkels en voorzieningen. De Dorpsstraat kenmerkt zich door lintbebouwing. Om ruimte te creëren voor ontmoeting en activiteiten is een voorplein ontworpen dat tevens dient als inleiding naar de entrée. Het aanzienlijke programma heeft een schaalverkleining ondergaan door het complex vorm te geven in een drietal vleugels. Door de toepassing van kappen sluit het complex goed aan bij de sfeer en schaal van het dorp. Een patio biedt een veilige buitenruimte voor de twee woongroepen met dementerende bewoners.

Het project bevat:
48 Zorgappartementen
14 Plaatsen pg in 2 woongroepen
2 Logeerkamers
Algemene voorzieningen

Opdrachtgever: Thuisvester, Oosterhout

Beelden: Michel Kievits

Publicatie

Oomen Architecten heeft volgens Hans Scholten (projectleider Woningcorporatie Thuisvester), in het blad Bouwen aan de Zorg,  een mooie prestatie geleverd met het ontwerp van dit moderne gebouw, dat op een natuurlijk wijze aansluit bij de omgeving. “Veel energie is gestoken in de materiaalkeuze en het dak waarin zinken dakranden en strakke vlakke dakpannen zijn toegepast.” Radmer Schalkx, locatiemanager: "Een tijdelijke verhuizing en een gloednieuw gebouw zijn ingrijpend, maar de bewoners voelden zich in de nieuwe situatie direct thuis.”