Woningen Hendrik Berlagestraat Breda (1872)

Relatie tussen privé en openbaar

Het appartementengebouw is gerealiseerd in de wijk Geeren-Zuid in Breda. Het project is onderdeel van een grootschalige revitalisering van deze wijk uit de jaren zeventig. Kenmerkend voor de bestaande typische “stempelbebouwing” uit die periode is de vaak moeizame relatie tussen openbaar en privé. Gesloten kopgevels, die sociale controle haast onmogelijk maken, zorgden in het verleden voor het ontstaan van dumpplaatsen van ongebruikte bankstellen en ander huisraad. In de ontwerpopgave hebben wij ons ten doel gesteld om een veilige buitenruimte te ontwerpen met voldoende sociale controle en een logische afbakening tussen privé-buitenruimte en openbare ruimte.

Sociale woningbouw, zorgvuldig gedetailleerd en duurzaam

Het project bestaat uit woningen in de sociale sector met relatief lage bouwkosten. Toch wilden we samen met de opdrachtgever een gebouw ontwerpen van hoge kwaliteit en een mooie uitstraling. Daarom is het complex zeer efficiënt ontworpen met slechts één trappenhuis en lift.

Het blok met woningen omsluit een gemeenschappelijke binnentuin. De binnengevels zijn warm en vrouwelijk, terwijl de buitengevels stoer en mannelijk zijn ontworpen.

Woningen Hendrik Berlagestraat Breda

De centrale entrée tot het complex bestaat uit een sparing in het blok aan de noordzijde, zodat het zonlicht uit de binnentuin je tegemoet komt. De noordgevel krijgt door de sparing ook een kwaliteitsimpuls, waarbij een gespannen netwerk van roestvast staal de afscheiding tussen openbaar en privé creëert.

Aan de buitenzijde van het blok zorgen loggia’s met kleine uitkragende balkons voor privé-buitenruimte. Doordat het complex is opgetild ten opzichte van het maaiveld is hier een logische overgang van de privé buitenruimte naar de openbare ruimte.

Het project is tevens duurzaam van opzet door het gebruik van zonnepanelen, de toepassing van een sedumdak en benutting van stadsverwarming.

Het plan bevat:
43 appartementen

Opdrachtgever: AlleeWonen Breda

Beelden: Rob van Esch - Ruimtes in Beeld