Wonen en leven zoals thuis

Het oude verpleeghuis Ter Schorre in Terneuzen was gebouwd als een ziekenhuis, lange gangen met aan beide kanten verpleegkamers. Bij de nieuwbouw stond maar één wens voorop: “wonen en leven zoals thuis”. Dat vroeg om een totaal vernieuwend ontwerp voor het huisvesten van 120 dementerende ouderen.

Verpleeghuis Ter Schorre Terneuzen (1610)

Eigen regie door huisvesting in een woonwijk

Midden in een woonwijk naast het winkelcentrum Zuidpolder werd de geschikte locatie gevonden. Hier zijn 20 zelfstandige woningen gebouwd voor elk 6 psychogeriatrische bewoners met een eigen voordeur aan de straat. Elke woning heeft een eigen maandelijkse budget waarvan alles in het huishouden moet worden gedaan. Voor alle “uitjes” en boodschappen gaan de bewoners begeleid door familie of de verzorgers zelf naar buiten.

Er zijn tevens 30 kleine zelfstandige appartementen gerealiseerd voor mensen met een somatische verpleegbehoefte. Deze groep is vanwege de immobiliteit zo dicht mogelijk bij de algemene voorzieningen gehouden zoals het restaurant en de paramedische dienst. De wijze waarop het plan is ingevuld was uniek ten tijde van de realisatie. Dit plan heeft daardoor mede geleid tot de maatstaf ‘kleinschalige woonvoorzieningen’ van het Bouwcollege.

Het plan bevat:
120 plaatsen psychogeriatrie
30 Appartementen somatiek
Voorzieningengebouw  met een huisartsenpraktijk, apotheek, activiteitencentrum, dagbehandeling, paramedische begeleiding, schoonheidssalon, kapper, restaurant, en grand café

Opdrachtgever: Stichting SVRZ Regio Zeeuws Vlaanderen
 

Beelden: Oomen Architecten / Anda van Riet