Verpleeghuis Landrijt is een belangrijk kenniscentrum op het gebied van jong dementerenden in Nederland. Het gebouw heeft een open en lichte uitstraling dankzij verschillende patio’s en daktuinen. Daarnaast zijn er voorzieningen in het gebouw aanwezig om gespecialiseerde zorg te bieden en zijn er appartementen gebouwd voor zelfstandig wonende verpleegbehoeftige mensen.

Verpleeghuis De Landrijt Eindhoven (1823)

Open architectuur met veel ruimte voor bewoners

De grootste uitdaging van het ontwerp was het ontwikkelen van een open gebouw met een optimale bewegingsvrijheid voor de bewoners. Er zijn woongroepen voor 10 bewoners ontworpen. Het gebouw kent geen gesloten afdelingen. De architectuur is licht en luchtig, passend bij de jonge doelgroep. Voor de appartementen die gelegen zijn in de champagnekleurige hoogbouw is een zelfstandige entree ontworpen.

Veel licht en lucht door daktuinen en patio’s

Door het toepassen van patio’s en daktuinen kunnen de bewoners altijd naar buiten in een veilige omgeving. In de zomer staan de deuren naar de patio’s open zodat binnen- en buitenruimte één wordt en de bewoners hier maximaal van profiteren. Dankzij het gebruik van geanodiseerd aluminium is de gevel lichtvoetig en sprankelend.

"Onze bewoners zijn zichtbaar gelukkig"

Monique Hertogs, directeur Kenniscentrum Landrijt: " Dankzij het mooie slimme ontwerp zijn we in staat om het onze bewoners zeer naar de zin te maken. De mensen wonen hier zichtbaar gelukkig en hebben volop bewegingsvrijheid, zowel binnen als buiten. Ook de familie komt vaak en graag op bezoek. Archipel Landrijt is er speciaal voor bijzondere doelgroepen zoals jonge mensen met dementie, mensen met Huntington of Parkinson. Het gebouw ondersteunt deze zorg op een hele positieve manier. We zijn erg blij met het eindresultaat!"

Het plan bevat:
Woongroepen PG 108 cliënten.
Observatieunit PG 15 cliënten.
PG individueel 27 cliënten.
Somatiek 55 cliënten.
Dagbehandeling 49 plaatsen.
Advies- en behandelcentrum
Welzijnsfuncties

Opdrachtgever: Archipel Eindhoven

Beelden: Filip Dujardin en Rob van Esch | Ruimtes in beeld

Publicaties

"De nieuwbouw is zodanig ingedeeld en ingericht dat mensen zo lang mogelijk de regie kunnen houden op hun eigen leven en makkelijk contact kunnen maken met andere cliënten, familie of buurtbewoners", zegt Monique Hertogs, directeur Eindhoven Noord en Kenniscentrum van Archipel, in een artikel in het blad Bouwen aan de Zorg. "Cliënten kunnen relatief vrij bewegen in en om het gebouw. De nieuwbouw kent een hoge mate van transparantie, wat de oriëntatie en het comfortgevoel ten goede komt. Cliënten kunnen gebruikmaken van de vele terrassen, patio's en een balkon."

De Stichting Architectuurcentrum Regio Eindhoven organiseerde de Dirk Roosenburg Prijs 2015. In het boekwerk dat daarover werd uitgegeven is ook, als enige project in de zorg, Landrijt opgenomen.