In een periode van tien jaar is Het Gruytveld in Terheijden getransformeerd van een instellingsterrein tot een normale woonwijk die volwaardig onderdeel uitmaakt van het dorp. Centraal in de wijk is een multifunctioneel centrum gerealiseerd dat veel gevarieerde activiteiten biedt aan de bewoners. Het multifunctioneel centrum wordt tevens gebruikt voor activiteiten van verenigingen uit het dorp.

Multifunctioneel Centrum SOVAK Terheijden (1680)

Verschillende doelgroepen, met verschillende dagactiviteiten

Het nieuwe multifunctioneel centrum moest dagactiviteiten bieden aan uiteenlopende doelgroepen met een verschillende zorgzwaarte. Mensen met een sterke autisme-spectrumstoornis hebben behoefte aan een rustige omgeving met niet te veel prikkels. Voor mensen met bijvoorbeeld het syndroom van Down kan er niet genoeg leven in de brouwerij zijn. Het centrum moest die uitersten kunnen combineren.

Dagactiviteiten en recreatie in twee gebouwen met een bijzondere uitstraling

De combinatie van uitersten is gevonden door twee gebouwen te ontwerpen voor de verschillende doelgroepen rondom een besloten, veilige binnentuin. De gebouwen hebben dezelfde architectuur en vormen daardoor één geheel, maar ze zijn niet gekoppeld. Daardoor worden de activiteiten voor beide doelgroepen niet beperkt. Licht, lucht en lichtvoetig waren de centrale thema’s bij het ontwerp. Het gebouw neemt een onderscheidende centrale plaats in in de woonwijk.

Het plan bevat:
Activiteitencentrum met o.a. zwembad, bewegingsruimte, kantoorruimtes, ontmoetingsruimte, stilteruimte, recreatieve ruimten

Opdrachtgever: Stichting SOVAK Terheijden

Beelden: Filip Dujardin, Aemelie Deelder