Wiekslag Boerenstreek is een wooncomplex met 18 verpleegplaatsen, in combinatie met een afdeling dagbehandeling, in de wijk De Boerenstreek in Soest. De appartementen hebben een oppervlakte van circa 44 m² en zijn voorzien van een open keuken en een eigen sanitaire ruimte.

Verpleeghuis Wiekslag Boerenstreek Soest (1750)

Regie behouden in zelfstandige appartementen

Zelfstandig wonen en met persoonlijke en vertrouwde zorg de regie over eigen leven behouden. Dit stond centraal in de realisatie van dit kleinschalige verpleeghuis. De bouw van een kleinschalig intramuraal verpleeghuis in de vorm van een appartementencomplex voor verpleegbehoeftige bewoners was een zeer vernieuwend initiatief.

TNO: architectuur is geslaagd te noemen, bijna iedereen vindt het gebouw mooi

De verpleging op de achtergrond en het wonen en zelfregie over je leven centraal. Dat was het conceptuele uitgangspunt achter dit appartementencomplex. De architectuur is gebaseerd op een volume waaruit massa is weggesneden. Er is veel aandacht besteed aan de detaillering van de kozijnen en ramen in de gevel. Door het feit dat de bewoners een zittend en of liggend bestaan leiden is er door de toepassing van verdiepingshoge puien veel contact met de omgeving. Op de begane grond is een ontmoetingsruimte en een praktijk voor fysiotherapie gerealiseerd. Wiekslag II is destijds aangemerkt als “Good Practice" in de bouwmaatstaven voor nieuwbouw van het College Bouw Zorginstellingen.

TNO heeft een evaluatieonderzoek uitgevoerd in Wiekslag II. Het resultaat van dit onderzoek was positief. Negentig procent van de ondervraagden vindt het gebouw mooi, en volgens TNO is “de architectuur geslaagd te noemen. De doelstelling van opdrachtgever en architect was een gebouw te realiseren dat past in een gewone woonwijk. Daar zijn ze in geslaagd. Zowel bewoners als medewerkers vinden het een mooi gebouw dat goed in de omgeving past. Het ziet er uit als een ‘gewoon’ appartementencomplex en valt niet uit de toon in de nieuwbouwwijk.”

Verpleeghuis Wiekslag Boerenstreek Soest

Het plan bevat:
18 Appartementen somatiek
10 Plaatsen dagbehandeling
Algemene voorzieningen

Opdrachtgever: Zorgpalet Baarn-Soest

Beelden: Filip Dujardin

Publicatie

In het blad Bouwen aan de Gezondheidszorg zegt Jan van der Hammen, manager Zorg bij Zorgpalet Baarn-Soest: "In onze verpleeghuizen in Soest - Daelhoven en De Wiekslag Smitsveen - wonen mensen in groepen van zes personen. Zij hebben een eigen slaapkamer en een gezamenlijke woonkamer. In De Wiekslag Boerenstreek bieden wij nu somatische verpleeghuiszorg in zelfstandige appartementen, voor mensen die behoefte hebben aan individualiteit.”