In het centrum van Goirle lag een prachtige inbreidingslocatie, wachtend op een nieuwe bestemming, die echter nauwelijks verbinding had met de omgeving. Het gebied werd omsloten door de “achterkanten” van galerijflats uit de jaren ‘70.

Appartementen Bergvenne Goirle (1696)

Uitdagende inbreidingslocatie in het centrum 

Twee bestaande galerijflats voor ouderen vormden de straatwand aan de St Janstraat in Goirle. De ruimte tussen de flats gaf toegang tot een ruim binnengebied, dat geheel was omsloten door bestaande bebouwing. Deze moeilijke inbreidingslocatie vroeg om een slimme oplossing. Bij inpassing van de nieuwe woningen mocht de woonkwaliteit van de bestaande flats uiteraard niet in het gedrang komen.

Bestaande galerijflats krijgen aantrekkelijk atrium

Achter de bestaande galerijflats werden twee nieuwe appartementsgebouwen gerealiseerd. Tussen de bestaande flats was voldoende ruimte om voor de nieuwbouw aan weerszijden ook een stuk straatgevel met appartementen en commerciële ruimte te realiseren. Deze nieuwbouw fungeert tevens als poort naar het binnengebied. Door in het binnengebied ook twee nieuwe woonblokken te realiseren, samen met een ondergrondse parkeergarage, is een compleet nieuw binnengebied ontstaan rondom een park dat tevens mensen aantrekt uit de omgeving. De tussenruimte werd overdekt en uitgewerkt als atrium met ruimte voor ontmoeting en activiteiten.  Op die manier is een woonklimaat ontstaan voor ouderen dat garanties biedt voor ontmoeting, zowel binnen als buiten.

De atria accumuleren tevens passieve zonne-energie. De voorverwarmde lucht wordt duurzaam gebruikt voor de ventilatie van zowel de bestaande als de nieuwe appartementen.

Het plan bevat:
71 Appartementen, 4 woningen Amarant, 13 woningen WIG
Parkeerkelder
Atrium met welzijnsvoorzieningen voor ouderen
Snackbar

Opdrachtgever: Woonstichting Leystromen Goirle

Beelden: Filip Dujardin