De gordijnstoffen groothandel Artimo Textiles in Roosendaal gaf ons opdracht om een uitbreiding van een bestaande bedrijfshal met een showroom en kantoren te ontwerpen.

Bedrijfspand Artimo Textiles Roosendaal (1792)

Alle bedrijfsprocessen even belangrijk

Binnen Artimo Textiles worden alle afdelingen beschouwd als even belangrijk, van het magazijn tot het directiekantoor. Bovendien moesten de bedrijfsprocessen gewoon doorgang vinden tijdens bouwwerkzaamheden.

Hergebruik van bestaande bedrijfshal leidt tot metamorfose

De bestaande bedrijfshal was het vertrekpunt voor het ontwerp. In het ontwerp is ervoor gekozen dat die hal én de gewenste uitbreiding naadloos in elkaar vloeien. Oud en nieuw zijn uiteindelijk onzichtbaar verenigd in een totaal nieuw concept. Het resultaat is een compleet nieuw gebouw, terwijl er in feite sprake is van een renovatie en aanbouw.

De architectonische oplossing voor de vereniging van oud en nieuw ligt in het toegepaste materiaal in de steenkorven: grof Noordzeegrind. Dit is een restproduct bij het uitbaggeren van vaargeulen. De typische kleurschakeringen van oker, wit en verschillende bruintinten zijn typerend voor de Noordzee en geven de gevels van Artimo Textiles zijn warme uitstraling. De gevels van de bestaande bedrijfshal konden letterlijk worden “ingepakt”. Daardoor konden de bedrijfsprocessen gewoon doorgaan terwijl de uitbreiding tegen de bestaande hal werd gebouwd.

De stoere materialisering zorgt bovendien voor een groot contrast met de verfijnde gordijnstoffen. Transparantie, zichtlijnen en korte looplijnen waren de belangrijkste uitgangspunten voor het interieur en de logistiek van de plattegrond.

Duurzaamheid in optima forma

Doordat de bestaande bedrijfshal is verduurzaamd door de toegepaste gevel is hier sprake van een efficiënte manier van hergebruik. Om het geheel nog duurzamer te maken is verder een warmte-koudeopslag (WKO) installatie gerealiseerd.

Het plan bevat: 
Bedrijfshal met showroom en kantoren

Opdrachtgever: Artimo Textiles, Roosendaal

Beelden: Frederik Vercruysse

Publicatie

In BNAblad: Was het in de tijd van Berlage nog gebruikelijk dat de architect alle details, van baksteen tot stoelbekleding, ontwierp, tegenwoordig lopen dergelijke initiatieven dikwijls spaak omdat aannemers garanties op producten eisen. Zo ook in dit geval. Gelukkig was de opdrachtgever bereid het risico te nemen en zodoende heeft Oomen architecten de deurgrepen uiteindelijk zelf laten maken.

In ArchitectenWeb Magazine: "Bijzonder sprekend aan het gebouw is – letterlijk – de invulling van de gevel met steenkorven. Bij sommigen zal deze materi- aaltoepassing de Dominus Winery in Calfornië van Herzog & De Meuron in herinnering roepen. Maar in plaats van basalt- blokken zijn de korven die Oomen toepast, gevuld met grind uit de Noordzee."